‘God’ ontmaskerd

with 1 reactie

Krijg jij de kriebels als je in een tekst het woord ‘godsdienst’ of ‘God’ ziet staan? Ik had dat ook, ik was als kind heel boos op God dat hij mensen deed lijden en vond het heel erg onrechtvaardig dat ‘wij’ hier in ons land het ‘geluk’ hadden ‘de enige ware God te mogen aanbidden’. Dat gegeven werd het onverklaarbaar mysterie van mijn leven. Ik weet het, gewoonlijk zijn kinderen met andere dingen bezig, maar misschien had ‘God’ mij wel gezegend met een onderzoekende geest om zijn ware gelaat te laten zien?

God 

Als studie wou ik kiezen tussen geneeskunde en geografie, omdat ik toen al iets had met heling, heel-heid, mens en aarde. Omdat geneeskunde een te lang traject zou zijn, dat mijn kinderwens zou boycotten, koos ik wetenschappen (geografie) en het onderwijs. Onderwijzen is de grootste leer-school. Ontdekken dat alles wat bestaat – een mens, een huis, een boom… – ooit energie is geweest, was een sleutel die de deur van mijn beperkte menselijke bevattingsvermogen opende. Toch kwam die ‘stoute God’ weer om het hoekje kijken. Zou ‘Hij’ geen ander gelaat hebben dan datgene wat mij was aangeleerd? Als 22-jarig leraresje bleef ik mijn hersenen pijnigen. Maar als ik helemaal niet aan het nadenken was, sijpelden allerlei beelden binnen. Soms had ik in mijn dromen visioenen van lichtwerelden buiten de aarde waar alles vredig was en waar je kon gaan rusten. Zo helemaal anders dan wat ik op school had geleerd. Het zou wel fantasie zijn geweest, dacht ik dan. Hoewel, in de natuur kreeg ik dat gevoel ook. 

god2

Leg dat maar eens uit. Dat kon ik niet, ik durfde het ook niet. Nu, zovele jaren later, na tal van ziekten, kwalen en gebeurtenissen die mij ongelukkig maakten, durf ik zeggen dat ik die oude ‘God’ ontmaskerd heb. ‘Hij’ is het mooiste wat mij is overkomen. ‘God’ is een oneindig liefdevolle energie waar elk mens een sprankel van is en mee verbonden is. ‘God’ is het bewustzijn dat elk mens doordringt, de energie zonder blokkades die door ons heen stroomt en waar we met ons brein toegang toe hebben. Tenzij.. tenzij we ons afsluiten. Wanneer ons brein en ons hart gesloten zijn ‘zien’ we het niet helemaal.  

‘God’ was geen man met een baard die oordeelt en straft. ‘God’ is gewoon… liefde. En liefde ontmaskert elke pijn. En mijn kwalen en klachten dan? Die creëerde ik zelf door mijn af-gesloten-heid. Hoe meer ik die liefdevolle energie toeliet in mijn leven, hoe beter mijn leven werd, op alle gebied (relaties, werk, ..). Bij elk probleem kijk ik naar waar mijn aandeel ligt. Zo werd ik gelukkig. Want je kan enkel jezelf veranderen. Wat zou liefde doen is de vraag die ik me dan stel. Dit is ook de enige zinvolle vraag. Mijn antwoord gaat om (zelf)liefde, grenzen, acceptatie en vergeving. En het jouwe?

Wetenschap en spiritualiteit versmelten tot slechts één woord: liefde. Dat heb ik mogen ontdekken. En zo kon ik die ‘stoute God’ ontmaskeren. Een weg naar deze inzichten via mijn ervaringen en studie kan je lezen in ‘Liefde ontmaskert’. Moge mijn boek bijdragen aan (nog) meer liefde in je leven. 

god3

 

One Response

  1. Jeroen Rietveld
    | Beantwoorden

    Mooi Goedele! Wat zou liefde doen? Prachtige vraag! Onvoorwaardelijk delen, denk ik. Daarom ben ik blij dat je jouw inzichten in een training met ons gaat delen in februari! Daar ga ik met liefde van genieten!

Leave a Reply