Zelfkennis?

with 2 reacties

change8

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.. ken dus jezelf.  Iedereen kent deze spreuk, een platgetreden waarheid. Maar toch zo belangrijk. En deze ook:  “Verander de wereld, begin bij jezelf”. Een dagelijkse oefening die elke dag verrassende ervaringen en inzichten oplevert, wanneer je er bewust mee omgaat. In het boek “Liefde ontmaskert” kan je vernemen hoe dat allemaal in de werkelijkheid van ons leven te zien is. De natuurwetten (de biologie) en de levenswetten tonen ons immers heel duidelijk wanneer deze wetten niet gerespecteerd worden. Dan ontstaat er chaos.

In de schepping zijn wij de enige wezens die kunnen creëren met onze gedachten, onze overtuigingen worden onze fysieke werkelijkheid. Wij zijn ook de enige wezens die via onze onverwerkte trauma’s , negatieve gedachten, overtuigingen en percepties die onze natuurlijke flow kunnen blokkeren. Gebeurtenissen zijn het resultaat van de collectieve menselijke percepties en overtuigingen, fysieke problemen ontstaan vanuit de  individuele perceptie van deze gebeurtenissen. De processen die zich afspelen in het lichaam (de genezingsreacties) verlopen analoog aan de processen van het leven zelf (jouw persoonlijke transformatie en die van medemensen). Het hoeft geen betoog dat al deze processen heftig en chaotisch kunnen zijn.

Omdat wij de medescheppers zijn van onze realiteit hebben wij er ook invloed op en hoeven we niet machteloos toe te kijken of te ondergaan wat er met ons en in ons leven gebeurt. Ook heeft vechten tegen iets of iemand geen zin. Denk aan de strijd tegen bepaalde ziekten. Ik doe daar niet aan mee. Het is dan alsof je tegen jezelf vecht. Soms hecht je ergens te veel belang aan, of geef je iemand een té belangrijke plaats in je leven. Dan rest er enkel  je overtuiging en je perceptie te herzien:  “ Is dat nu eigenlijk wel zo belangrijk voor mij, en geef ik die persoon niet teveel van mijn loyauteit?”.

We kunnen alleen iets veranderen als we onze percepties en overtuigingen veranderen, als we gaan inzien hoe die zowel gebeurtenissen als fysieke klachten creëren. Een ieder, die hier inzicht in krijgt en zijn percepties en overtuigingen op een positieve manier verandert, kan laten-gaan waar er weerstand is, zal bijdragen aan het collectief, waardoor langzamerhand ook het collectief zal veranderen. Zo kunnen we onszelf en de wereld om ons heen ten goede beïnvloeden.

De toeschouwer in jezelf ontwikkelen, voegt nieuwe dimensies toe.

(auteur onbekend)

2 Responses

 1. Jan Jaap
  | Beantwoorden

  Kern in je betoog: leer jezelf kennen en ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dat eerste is misschien wel het lastigste. Wie ben ik? Veel mensen weten het niet. Hoe waar is het, als je werkt aan een mooiere, betere, liefdevolle ik, dan lever je een forse bijdrage aan een betere wereld. Raar dat zo weinig mensen dat doorhebben. Mooi stuk met boeiende dieptes, Goedele.

  • Goedele Vercnocke
   | Beantwoorden

   Dank voor je lieve reactie Jan Jaap!

Leave a Reply